jak adminusuń hasła zapisane w Google Chrome - Usuń, edytuj, przeglądaj

W następnym tutorialu zobaczymy jak adminIstra hasła zapisane w Google Chrome. Jak usunąć wszystkie zapisane hasła, jak wyłączyć osobiste konto Google w Chrome i jak możemy zobaczyć zapisane hasła w Chrome.

Zapisywanie haseł w przeglądarce to najprostsza metoda uwierzytelniania podczas wchodzenia do sklepów internetowych, forów, witryn do opłacania rachunków za media lub innych aplikacji internetowych, w których musimy uwierzytelnić się nazwą użytkownika i hasłem. Prawie wszystkie przeglądarki są dostarczane z Password Manager zintegrowany i Google Chrome nie jest wyjątkiem.

W Google Chrome możemy mieć dwa podstawowe scenariusze, jeśli chodzi o zapisane hasła przeglądarki.

jak adminprzechowujemy hasła zapisane w Google Chrome, gdy mamy zsynchronizowane konto Google w przeglądarce

Google pozwala nam synchronizować wszystkie ważne funkcje przeglądania stron internetowych w Chrome. Od historii wyszukiwania, zakładek, rozszerzeń, motywów po hasła.

Do widzimy hasła zapisane w Chrome gdy mamy zsynchronizowane konto Google w przeglądarce, przechodzimy do ikony w prawym górnym rogu, a następnie klikamy “Sync is on”.

jak adminprzechowujemy hasła zapisane w Google Chrome
Synchronizacja Chrome

Na stronie ustawień synchronizacji mamy możliwość zobaczenia i adminusuwamy to, co dokładnie jest zsynchronizowane w Chrome. Lub zatrzymaj synchronizację i usuń wszystkie zapisane hasła, zakładki, rozszerzenia, historię przeglądania i nie tylko.

W "Zarządzaj tym, co synchronizujesz„Widzimy, jakie dane są synchronizowane w Chrome.

Zarządzaj tym, co synchronizujesz
Zarządzaj tym, co synchronizujesz

Z listy możemy wybrać synchronizację wszystkich danych, ustawień i motywów lub możemy wybrać preferencyjnie.

Zarządzaj tym, co synchronizujesz
Zarządzaj tym, co synchronizujesz

Na lewym pasku bocznym, w Autofill możemy przeglądać hasła zapisane w Chrome, usuwać je lub zmieniać.

Hasła autouzupełniania
Hasła autouzupełniania

On "PasswordsPojawi się lista kont z hasłami (poświadczeniami) zapisanymi w Google Chrome. Wszelkie zmiany na tej liście haseł będą wprowadzane automatycznie na wszystkich urządzeniach, na których Twoje konto Google jest zsynchronizowane z Chrome.

Zapisane hasła w Chrome
Zapisane hasła w Chrome

Za pomocą prostego kliknięcia w znak "oko" możemy zobaczyć zapisane hasło, a w menu z trzema punktami w pionie mamy możliwość kopiado edytować lub usuwamy zapisane słowo.

Zarządzaj zapisanym hasłem w Chrome
Zarządzaj zapisanym hasłem w Chrome

Jak możemy adminZarejestruj hasła zapisane w Google Chrome online

Jeśli jesteśmy w powyższym scenariuszu, w którym przeglądarka Chrome jest synchronizowana z kontem Google, hasła do witryn i aplikacji mogą być adminwarstwowy i od Menedżer haseł Google. Wystarczy kliknąć strzałkę obok strony, dla której chcemy zmienić, aby usunąć hasło.

Menedżer haseł Google
Menedżer haseł Google

Zmiany w Menedżerze haseł zostaną wprowadzone na wszystkich urządzeniach, na których synchronizowane jest konto Google.

Jak usunąć wszystkie hasła, historię przeglądania, zakładki i preferencje w Google Chrome

Jeśli jesteśmy w scenariuszu, w którym inne osoby mają dostęp do naszego komputera i nie chcemy, aby miały dostęp do naszych poufnych danych zapisanych w Chrome, możemy zatrzymać synchronizację i usunąć absolutnie wszystkie zapisane dane należące do naszego konta Google. Będą one nadal dostępne zarówno w Internecie, jak i na innych urządzeniach, na których mamy zsynchronizowane konto Google. Zostaną wyczyszczone tylko lokalnie.

Pierwszym krokiem jest przejście do ustawień synchronizacji (pierwsze zdjęcie w artykule), a następnie kliknięcie „Wyłącz”.

Zatrzymaj synchronizację z Google Chrome
Zatrzymaj synchronizację z Google Chrome

Zaznacz opcję „Wyczyść zakładki, historię, hasła i nie tylko z tego urządzenia", a następnie kliknij" Wyłącz ".

Wyłącz synchronizację i personalizację
Wyłącz synchronizację i personalizację

W ten sposób usuwamy absolutnie wszystkie dane dotyczące naszego przeglądania stron internetowych.

jak adminprzechowujemy hasła zapisane w Google Chrome, gdy nie mamy zsynchronizowanego konta Google w przeglądarce

Hasła, historia przeglądania, zakładki, pliki cookie i inne elementy przeglądania mogą być zapisywane w przeglądarce Google Chrome, nawet jeśli nie jest ona zsynchronizowana z kontem Google. Istnieje wiele wad niezsynchronizowanego Chrome. Nie będziesz mieć dostępu do haseł zapisanych w przeglądarce asynchronicznej z innego urządzenia, ani do historii przeglądania, zakładek, rozszerzeń, motywów ani innych preferencji.

Kiedy uwierzytelniamy się w witrynie, mamy możliwość zapisania danych uwierzytelniających w przeglądarce. Adres internetowy, nazwa użytkownika i hasło.

Zapisz hasło w Google Chrome
Zapisz hasło w Google Chrome

Po zapisaniu hasła można je przeglądać, usuwać lub edytować z “Settings” → “Autofill” → “Passwords” (chrome://settings/passwords).

Zapamiętane hasła
Zapamiętane hasła

nie wiem jak to jest Windows, ale dalej Mac, po kliknięciu na znak "oko" lub edycji haseł należy wpisać hasło użytkownika systemu. Bez tego hasła nie można uzyskać dostępu do haseł. Całkiem niezłe zabezpieczenie w scenariuszu, w którym ktoś inny podejdzie do nas na PC iw chwili nieuwagi będzie mógł spróbować zobaczyć zapisane hasła.

Pasjonat technologii, lubię testować i pisać tutoriale o systemach operacyjnych macOS, Linux, Windows, o WordPress, WooCommerce oraz konfigurowanie serwerów WWW LEMP (Linux, NGINX, MySQL i PHP). piszę dalej StealthSettings.com od 2006 roku, a kilka lat później zacząłem pisać na iHowTo.Tips tutoriale i newsy o urządzeniach w ekosystemie Apple: iPhoneiPad, Apple Oglądaj, HomePod, iMac, MacBook, AirPods i akcesoria.

Zostaw komentarz